• 2177. Cadde Twins İş merkezi No:10/B D:125 Söğütözü
    ÇANKAYA/ANKARA
  • 0312 437 11 00, 0312 437 11 00
  • info@mustafadeveci.com.tr
2177. Cadde Twins İş merkezi No:10/B D:125 Söğütözü ÇANKAYA/ANKARA

Yüz germe ameliyatı yüzdeki yaşlanmaya ve yerçekimine bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak yüzü daha genç görünüme kavuşturmaya yarayan cerrahi bir yöntemdir. Ancak son zamanlarda yüzdeki yaşlanmayla ilgili tüm girişimler, yüz yenileme (fasiyal rejuvenasyon) adı altında anılmaya başlanmıştır. İnsanlar yaşlandıkça, yılların, güneş ışınlarının, günlük streslerin, yerçekiminin ve diğer etkenlerin (sigara, içki, kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi ve diğer dokuların elastikiyeti artar, yüz dokularını kemiğe bağlayan bağlar gevşer. Bu nedenle yüzeki dokular aşağı doğru yer değiştirerek çene yan taraflarında ve ağızla yanağın birleştiği alanlarda daha belirgin olmak üzere sarkmalar oluşur. Bunun yanında bir yandan sürekli çalışan mimik kaslarının etkisi ile ince kırışıklıklar ve göz çevresinde kaz ayakları belirginleşirken diğer yandan özelikle güneş ışınlarının etkisi ile çeşitli lekeler ve düzensizlikler oluşur. Yaşlı bir yüzün tanımı yapılacak olursa yüzde; alın çizgileri daha derin ve belirgin hale gelmiş, kaşlar düşmüş, göz kapakları sarkmış, gözaltlarında torbalanmalar ve çizgiler oluşmuş, ağız – burun bölgesinde derin çizgiler oluşmuş, yanak sarkmış, çene konturları kaybolmuş, boyun yağlanmış ve deri perdeleri oluşmuş bir görüntü vardır. Ayrıca deri canlılığını kaybetmiş, üzerinde güneş lekeleri ve diğer benler belirmiş, incelmiş ve kırışmıştır. Yukarda tanımlanan değişikliklerin birbirinden farklı nedenleri vardır. Örneğin yaşla birlikte deriyi oluşturan yapıların hacim olarak azalması derinin incelmesine neden olur. Deri altında bulunan yağ miktarı azalarak üzerindeki derinin canlı ve gergin durmasını sağlayan destek kaybolur. Bu da bir yandan hacim kaybı diğer yandan sarkmaların daha da şiddetlenmesi ile sonuçlanır. Deri ve deri altı dokuların destek etkisinin ortadan kalkması ve yerçekimi etkisi ile alın bölgesi ve orta yüz olarak tanımlanan kaşlarla üst dudak arasındaki bölge aşağıya doğru, alt yüz olarak tanımlanan çene bölgesinde aşağı ve ortaya doğu sarkmalar belirginleşir. Bu değişiklikler yanakla burun arasındaki olukların derinleşmesi, çenede kontur bozulması ve ağız kenarlarında derin oluklar oluşması şeklinde ortaya çıkar. Sonuç olarak tüm yüz aşağı doğru sarkmış, yaşlı ve yorgun bir görünüm ile karşı karşıya kalırız.

Aslında en iyi planlama gerektiren estetik ameliyatların başında gelen yüz germe girişimi yüzdeki tüm bu değişiklikleri geriye döndürmek amacı ile yapılan işlemlerin genel adı olarak kabul edilmelidir. Burada yer değiştiren dokuları yenden orijinal yerine yükseltilmesi, bunu yaparken elastik yapıda olmayan dokuların fazlalıklarının uzaklaştırılması ve sağlam şekilde tespiti gereklidir. Ameliyatta buna özen gösterilmezse elde edilen sonuçlar son derece kısa süreli olacaktır. Ameliyat sırasında her ne kadar cildin incelmesi ile ortaya çıkan sonuçların geriye döndürülmesi pek olası değilse de eksilen ve hacim kaybına neden olan eksikliklerin de değişik dolgu teknikleri ile düzeltilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca derinin incelmesine yönelik bazı tamamlayıcı yöntemler (Deri soyma-peeling, dolgu ve botoks gibi) ameliyat sırasında ya da daha sonraki bir seansta yapılabilir.

Yüz gençleştirme ameliyatına aday ideal kişiler, yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş ve başka sağlık problemi olmayan hastalar olarak kabul edilir. Yüz gençleştirme girişiminin kapsamı tamamen hastanın gereksinimlerine göre planlanır. Tüm yüz germe işlemi bunlar arasında en geniş kapsamlı ameliyat olmakla birlikte sadece orta yüz, alt yüz gibi ameliyatlar ayrı ayrı yapılabileceği gibi bu girişimlerle birlikte yüzün daha güzel ve daha genç görünmesi için gözkapağı estetiği, alın düzeltme, kaş kaldırma ameliyatları da eklenebilir. İnce kırışıklıklar için dolgu maddelerinin enjeksiyonu (yağ, hyalurinik asit vb) veya peeling (mekanik, kimyasal, lazer) ve göz çevresi ve alın kırışıklıkları için botoks uygulaması da yapılabilir.

Yüz Germe Cerrahi Teknikleri


Tüm yüz germe, mini yüz germe ve orta yüz germe

Ameliyatlar tam teşekküllü hastane ortamında ameliyathanede yapılmalıdır. Girişim genel anestezi ile yapılabildiği gibi sedasyon (sakinleştirici ilaçlar eşliğinde) altında lokal anestezi ile de yapılabilir. Ameliyatlar kapsamına göre 4 – 8 saat sürebilir. Genellikle 1 gece hastanede kalmak uygun olacaktır. Yüz germe ameliyatında izler ameliyatın içeriğine göre kulak arkası ve önü ile saçlı deri içinde olacağından genelliikle saklanabilir niteliktedir. Çene altı bölgesindeki yağlar alınırsa çene altında 3-5 mm.lik bir iz kalır, gözkapağı ve alın germe eklenirse göz kapaklarında ve alında saçlı deri içinde ek izler kalır. Ancak yüzdeki bu izler çoğunlukla belirgin olmayan ve gizlenebilen izlerdir.
Bazen hastalarda sadece alt yüz ve boyun en sorunlu alanlar olarak karşımıza çıkar. Bu gibi durumlarda kulak önü ve arkasından yapılan kesilerle çene altında ve ağız kenarında oluşan derin oluklar ve torbalanmalar tedavi edilebilir. Bu ameliyat mini face lift olarak bilinir. Ameliyatın kapsamı sınırlı olduğu nedenle iyileşme süresi de daha kısadır. Bu girişimde yüzün hem alt kısmında hem de boyunda iyileşmeler çok kısa zamanda ortaya çıkar.

Bazı hastalarda alt göz kapakları ile birlikte yüzün orta kısmı olarak tanımlanan gözler ve üst dudak arasında kalan bölgede sarkmalar daha belirgin olabilir. Bu durumda alt göz kapağı estetiği için yapılan kesi ( alt göz kapağında kirpiklerin hemen altı ) ile girilerek orta yüz yukarı doğru taşınarak tespit edilir. Bu girişim sonrası yanak ve burun arasındaki derin oluklar düzeltilir, aşağı doğru yer değiştiren elmacık kemiği çıkıntısı normal yerine taşınır ve alt göz kapağının fazlası ve torbalanmalar uzaklaştırılır. Mini face lift ve orta yüz lift ameliyatları kısa zamanda çok belirgin sonuçla elde edilebilen ameliyatlardır.

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Yüzde genel bir şişlik ve morarma, uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilir. Bunlar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağız açık bırakılacak şekilde baş sargısı ve yanaklara soğuk ped uygulanır. Doku içinde kan birikmesini önlemek amacıyla diren denilen silikon borular konabilir. Direnler en geç 2 gün içinde çekilir. Sargı 2-3 gün sonra tamamen açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar bu dönemde yıkanabilir. Dikişler eriyen tipte değilse 5-7 gün sonra alınır.

Call Now Button0312 437 11 00