• 2177. Cadde Twins İş merkezi No:10/B D:125 Söğütözü
    ÇANKAYA/ANKARA
  • 0312 437 11 00, 0312 437 11 00
  • info@mustafadeveci.com.tr
2177. Cadde Twins İş merkezi No:10/B D:125 Söğütözü ÇANKAYA/ANKARA

Meme büyütme ameliyatı, doğal olarak meme hacminin yetersiz olduğu durumların düzeltilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu durum genetik ya da gelişimsel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun yanında kilo kaybı ve doğum sonrası ortaya çıkan değişiklikler de memelerde hacim kaybı ve beraberinde sarkmalarla sonuçlanabilir. Ayrıca daha az sıklıkta karşılaşılan her iki meme arasındaki bariz büyüklük farkının ( asimetri ) düzeltilmesi ya da doğuştan meme gelişim bozukluklarının tedavisinde de meme büyütmede kullanılan protezler tedavinin bir parçası olabilmektedir.

Günümüzde silikon yapıda protezlerle yapılan meme büyütme ameliyatları hasta seçimi, cerrahi teknik, elde edilen erken ve geç sonuçlar ile uzun süre takibe dayanan komplikasyonların bilinmesi ve başa çıkma yollarının ortaya konması açısından bakıldığında en etkili ve sonuçları en kestirilebilir bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Silikon protezlerin yardımıyla yapılan meme büyütme ameliyatı tüm dünyada en çok yapılan ve hastaları en çok memnun eden ameliyatların başında gelmektedir.

Meme Büyütme Ameliyatı (Augmentation Mammaplasty)


Meme büyütme amacıyla başka bazı teknikler ile bazı ilaçlar sıkça gündeme gelmektedir. Giderek popüler olmaya başlayan injeksiyonlarla meme büyütme yaklaşımlarında bazı uzun süreli sentetik dolgu maddeleri ile yağ injeksiyonları kullanılmaktadır. Bunlarda kullanılan dolgu miktarları sıklıkla yetersizdir, ancak sınırlı olarak yarar sağlayabilir. Ayrıca yağ injeksiyonları ile sonucu meme kanseri gelişim riski tam olarak ortaya konamamıştır. Meme büyütme için kullanıma sunulan bitkisel ajanlarla yarar sağlanması mümkün değildir. Ancak hormon içeren bazı ilaçlar memede kısmen de olsa sonuç verebilir. Bunların da kontrolsüz kullanımı kanserler başta olmak üzere birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Kısacası meme büyütmenin en etkili ve güvenli yolunun silikon protezlerden geçtiğini söylemek yanlış olmaz.

Meme büyütmede kullanılan silikon protezlerin birçok çeşidi mevcuttur. Kaba olarak yaklaşık 1mm kalınlıkta silikon bir kılıfın içinde kıvamları itibarıyla akışkanlığı değişebilen silikon jel ya da serum bulunan torbalar şeklinde tanımlanabilir. Protezlerin şekillerinde değişik seçenekler vardır. Bunlar yuvarlak ya da damla şekilli yani anatomik yapıda üretilmişlerdir. Ayrıca protezin dış yüzeyi; düz ya da pürtüklü olabilir, pürtüklü yüzeyin kontraktür ( bulunduğu boşlukta sıkışarak şekil değiştirmesi ) oluşturma riski daha azdır. İçine serum doldurulan silikon protezlerin daha sağlıklı olduğu ileri sürülmesine karşın zamanla ortaya çıkan hacim azalması sorunları nedeniyle pek tercih edilmemektedir. Ayrıca içi jel dolu protezlerin ileri teknoloji ile üretilmeleri sonucu hem kıvamları normal meme dokusuna daha yakın hale getirilmiş hem de vücutta çok uzun süreler boyunca sorun olmadan kalabilmesi sağlanmıştır. Yeni jenerasyon silikon protezlerin içinde akışkan olmayan ve şekli bozulmayan tarzda silikon jel vardır.

Protezin şeklinin seçiminde her hasta için kişiye özel sorunların ortadan kaldırılması amacıyla farklı seçimler yapılabilir. Meme büyütme ameliyatlarında başarı, hastanın beklentilerini karşılamak kadar ameliyat sonrası memenin ne kadar doğal göründüğüne ve sonuçların ne kadar uzun süreli olacağına bağlıdır. Ameliyat öncesi protez seçiminde bir yandan hastanın istediği meme ölçüleri dikkate alınırken bir yandan da meme ve göğüs kafesinin yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Meme ameliyatında kullanılan cerrahi teknikler :


Meme büyütme ameliyatı olmak isteyen tüm hastaların değişik kaynaklardan bilgi edinmeye çalışması son derece doğaldır. Ancak bazı durumlarda bu biraz da kafa karıştırıcı olabilmektedir. Her hekimin kendine göre üstün bulduğu, kendi yaptığı operasyon veya kullandığı protez cinsini öne çıkarıcı bilgiler veriyor olması makul karşılanabilir. Her bir tekniğin birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Kullanılacak teknik, hasta istekleri ve hastanın anatomik yapısı, memesinin durumuna göre doktorunuzun tercihine dayanır. Meme büyütme ameliyatında cerrahi teknikler protezin konacağı yer ve giriş yerine bağlı olarak değişmektedir.

Meme protezleri esas olarak 4 seviyede vücut içine yerleştirilir. Bunlar ;

• Meme altı ( subglandular )
• Göğüs kası zarı altına ( subfasyal )
• Göğüs kası altına yerleştirilebilir ( submuskular ya da subpektoral )
• Protezin üst kısmı kas altına alt yarısı meme dokusu altına ( dual plan )

Protezin yerleştirilmesi için kullanılan kesiler ise;
• Meme göğüs kafesiyle birleştiği bölgeden yapılan meme altı kesisi ( submammary )
• Meme başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt yarısı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki kesi ( periareolar )
• Daha nadir kullanılan koltuk altına yapılan kesi ( aksiller )

Submammary kesi

Genellikle protezin hangi plana yerleştirileceği seçilmesi gereken kesi alanını da belirleyici özelliğe sahiptir. Meme dokusunun bütünlüğü bozulmadan kas üstü, kas altı veya kas zarı altına protez yerleştirilebilmesi mümkündür. Meme dokusuna ve dolayısıyla süt kanallarına zarar verilmemesi enfeksiyona bağlı kapsül kontraktürü riskini azaltmak yanında zaten meme dokusu yeterli olmayan bu hastalarda daha fazla süt vermeyle ilgili sorun oluşmamasına yardımcı olur.

Periareolar kesi

Meme altı kesisine göre yara izinin daha belirgin olma olasılığı çok daha azdır ve derinin ince ve her iki tarafın farklı renkte olması nedeniyle buradaki izler oldukça zor fark edilirler. Ancak bu kesinin en önemli dezavantajı bazı süt bezleri ve kanallarının kesilmesi nedeniyle burada yaşayan bakterilerin protezi düşük düzeyde de olsa enfekte etme olasılığı ve enfeksiyona bağlı kapsül kontraktürü olasılığını artırmasıdır. Ayrıca bu kesiyle meme dokusu altına protez yerleştirilmesi mümkündür. Meme başı çevresi kesisi meme başında kalıcı his bozukluğu yaratmaz.

Aksiller kesi

Memesinde hiç iz istemeyenler için ideal kesi yeri olarak kabul edilmekle birlikte sadece serum dolu protezlerin kullanılabilmesi ve protezin tamamının sadece kas altına konabilmesi en önemli dezavantajıdır.

Meme büyütmede kullanılan protezlerin şekillerinde de bazı seçenekler mevcuttur. Bunlar arasında hastaya en uygun protez şekline karar vermek elde edilen sonuç üzerinde çok önemli farklılıklar yaratabilir. Daha iyi bilinen bir fark olan yuvarlak ve anatomik ( damla ) şekilli protezlerin ayrıca kendi arasında projeksiyon ( memeyi öne iten yükseklik ) farklılıkları söz konusudur. Buna göre her iki tip protez de düşük, orta, yüksek orta ve yüksek projeksiyonlu seçeneklere sahiptir. Doğal olarak göğüs kafesi dar bir hastada daha büyük hacimli bir meme elde edebilmek tabanı dar, projeksiyonu fazla bir protezle mümkün olabilmektedir

Protezin yerleşim yerinin belirlenmesi tamamen hastanın yapısı ve hekimin ortaya çıkacak sonuç konusundaki deneyimlerine bağlıdır. Her birinin avantajları ve dezavantajları olmasına nedeniyle hekimin hastayla iletişimi bu konuda son derece önemlidir.

Silikon protez ile meme büyütme operasyonları hastaların sonuçları en kısa zamanda görmesi ve genellikle operasyonların daha zahmetsiz olması nedeniyle yüksek hasta memnuniyeti sağlayan operasyonların başında gelmektedir. Ameliyat genel olarak yaklaşık 1.5-2 saat sürer. Ameliyattan sonra 3 gün süreyle flasterlerle meme koni şeklinde bandajlanır. Daha sonra ameliyat öncesinde belirlenen sütyen 3 hafta süre ile sürekli, ikinci 3 hafta ise sadece gündüzleri uygulanır. Dikişler eğer varsa 15 gün içinde alınır. Amelliyat sonrası ağrı, ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilebilir düzeydedir. Hasta ameliyat günü taburcu edilebilir. Hastaya 3 hafta ağır sporlardan uzak durması önerilir.

Enfeksiyon ve protez çevresinde kan birikimi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir ve tedavi edilebilir. Bu gibi durumlarda protezin çıkarılmasına kadar gidebilen bazı ek cerrahi işlemeler gerekebilir ancak son derece nadir görülürler.

Call Now Button0312 437 11 00